flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд на півроку заборонив дебоширу спілкуватися з жінкою та наближатись до її оселі

01 лютого 2022, 13:28

31 січня 2022 року Красноармійським міськрайонним судом Донецької області видано обмежувальний припис стосовно чоловіка, 1987 року народження.

Заявниця звернулася до суду із заявою про видачу обмежувального припису у відношенні її колишнього співмешканця та покласти на нього такі обов'язки: заборонити перебувати йому у місці проживання (перебування) жінки; наближатися на відстань  менше 300 м до місця проживання (перебування) жінки; особисто розшукувати жінку, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці,  невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборонити ведення листування, телефонних переговорів з жінкою або контактування з нею через інші засоби зв'язку особисто і через третіх осіб.

Свої вимоги  жінка мотивувала тим, що з 2007 року перебувала у фактичних подружніх відносинах із чоловіком без реєстрації шлюбу.  Протягом  спільного життя  чоловік  неодноразово  застосовував до неї фізичне насилля та психологічний булінг. Чисельні випадки потерпання від домашнього насильства жінка приховувала з причини побоювання реакції чоловіка на звернення до правоохоронних органів (поліції), а також відчуття сорому перед близькими і знайомими, хвилювання за надання її родині статусу неблагодійної.  З восени 2019  року у неї з чоловіком стосунки припинені, проте вона  до теперішнього часу зазнає постійного психологічного тиску з боку чоловіка, який  не тільки прийняв позицію категоричного небажання переїзду до іншого житла, а навпаки обрав в якості способу життя певний соціальний паразитизм (не працює, не займається суспільно корисною працею, тощо), а й продовжує проявляти по відношенню до неї домашнє насильство, провокує конфлікти, висловлює залякування здійснити фізичну розправу та з  його боку надходять погрози її вбивства.

Судом були встановлені обставини щодо наявності домашнього насильства, а саме у даному випадку психологічного та фізичного насильства, що вчиняє чоловік щодо заявниці. Суд вважав, що з метою захисту прав та інтересів останньої, вимоги заявниці слід задовольнити.

 

Судом видано обмежувальний припис стосовно чоловіка та встановлено наступні заходи обмеження прав та покладено на нього такі обов’язки:

  • заборонити йому перебувати в місці проживання (перебування) жінки;
  • заборонити йому наближатися на відстань меншу ніж 300 метрів до місця проживання (перебування) жінки;
  • заборонити йому вести листування, телефонні переговори з заявницею або контактувати з нею через інші засоби зв'язку особисто та через третіх осіб.
  • заборонити йому розшукувати заявницю, якщо вона за власним бажанням буде перебувати у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

Обмежувальний припис видано строком на шість місяців.

Зазначимо, що рішення суду підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання. Про видачу обмежувального припису повідомлено  органи поліції та місцевої влади за місцем проживання кривдника для взяття його на профілактичний облік.