flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЧУВ ДЗВІН, ТА НЕ ЗНАЮ, ДЕ ВІН

19 лютого 2021, 13:56

18 лютого 2020 року у соціальній мережі Facebook було розміщено пост про те, що вироком суду було ухвалено «віддати бабусі вкрадені гроші телефонами».

            З метою спростування даної інформації пресслужба Красноармійського міськрайонного суду повідомляє наступне:

22 грудня 2020 року Красноармійським міськрайонним судом ухвалено вирок за ч.1 ст.185 КК України стосовно особи, яка керуючись прямим умислом і корисливим мотивом, умисно, таємно, викрала грошові кошти у сумі 13000 гривень у жінці похилого віку.

Під час розгляду справи судом було встановлено, що 09 липня 2020 року обвинувачена громадянка Б. прийшла до потерпілої, якій допомагає по господарству на протязі тривалого часу. З добровільної згоди потерпілої вона зайшла до будинку  для допомоги по господарству. Знаходячись в спальній кімнаті та попередньо знаючи місце зберігання потерпілою грошових коштів, у обвинуваченої в даний момент раптово виник умисел на заволодіння грошовими коштами, які зберігались в комоді. Безпосередньо реалізовуючи свій злочинний намір обвинувачена громадянка Б., переконавшись, що за її діями ніхто не спостерігає, керуючись прямим умислом і корисливим мотивом, умисно, таємно, викрала грошові кошти у сумі 13000 гривень, які знаходились у комоді в металевій коробці, в спальній кімнаті будинку потерпілої та поклала до своєї кишені. Після чого обвинувачена з викраденими коштами з місця вчинення кримінального правопорушення зникла та розпорядилась коштами на власний розсуд.

Таким чином, потерпілій громадянці Р. кримінальним правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду в розмірі 13000 гривень, яку не було відшкодовано обвинуваченою як на стадії досудового розслідування так і під час розгляду справи судом.

Потерпіла громадянка Р. було присутня у судовому засіданні 10.08.2020 року. Цього ж дня вона написала заяву  про продовження слухання справи без її участі, обвинувачену просила покарати суворо. Цивільний позов потерпілою не заявлявся, а за відсутності такого позову суд позбавлений можливості самостійно стягнути шкоду.

            Громадянку Б. визнано винною у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 185 КК України, та призначено їй покарання у вигляді ста годин громадських робіт.

Речові докази по кримінальному провадженню, які визнані такими постановою слідчого, а саме: грошові кошти у сумі 3000,00 грн., які зберігаються разом з матеріалами кримінального провадження; мобільні телефони у кількості 2 шт., навушники та зарядний пристрій, з вставленою i-картою оператора «ВФ Україна» з номером; упаковка стартового пакету оператора телекомунікації «ВФ Україна - Водафон» з номером; упаковка стартового пакету оператора телекомунікації «ВФ Україна - Водафон» з номером; товарний чек від 14.07.2020 на покупку мобільного телефону марки Sigma X-style 31»; товарний чек від 14.07.2020 на покупку: мобільного телефону марки Samsung Galaxy A10s» вартістю 3599 гривень, чохол до нього марки «Fashion», захисне скло до телефону та сім карти Водафон» вартістю 100 гривень на загальну суму 3969 гривень, які зберігалися у камері зберігання речових доказів Покровського ВП ГУНП в Донецькій області – після набрання вироком законної сили суд ухвалив повернути потерпілій. Оскільки саме так передбачено статтею 100 Кримінального процесуального кодексу України.

            З даного приводу, пресслужба суду спростовує вказану інформацію і повідомляє, що потерпілій повернуті речові докази, в тому числі і телефони, але це не є компенсацією матеріальної шкоди.

            Частиною 1 статті 128 КПК України передбачено, що особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

            У випадку пред’явлення потерпілою цивільного позову до обвинуваченої з вимогою компенсування матеріальної шкоди в розмірі 13000 гривень, суд  ухвалюючи обвинувальний вирок, залежно від доведеності підстав і розміру позову міг задовольнити цивільний позов повністю або частково чи відмовити в ньому, як передбачено статтею 129 КПК України.

            В даному випадку потерпіла не позбавлена права звернутися до суду з позовом про стягнення матеріальної шкоди в розмірі 13000 гривень з обвинуваченої громадянки Б.  Такий позов буде розглянуто в порядку цивільного провадження.

            Враховуючи викладене, ще раз звертаємо увагу, що викладена інформація у мережі Facebook не відповідає дійсності та вводить в оману громадян.

 

Пресслужба суду