flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виправдав колишнього головного лiкаря КЛПУ «Родинська мiська лiкарня»

17 лютого 2022, 16:35

У Красноармійському міськрайонному суді Донецької області постановлено виправдувальний вирок  відносно екс-головного лікаря КЛПУ «Родинська міська лікарня», обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання  своїм  службовим становищем).

За версією досудового слідства обвинувачена  в перiод часу з 20.07.2017 по 17.12.2018, будучи службовою особою, дiючи умисно, з корисливих мотивiв, маючи злочинний умисел спрямований на заволодiння коштами бюджету Покровськоi мiськоi ради Донецької областi, шляхом зловживання своїм службовим становищем, достовiрно знаючи, що її син, який був прийнятий на посаду робiтника з комплексного обслуговування i ремонту будiвель КЛПУ «Родинська мiська лiкарня», в порушення правил внутрiшнього трудового розпорядку, на своєму робочому мiсцi не перебував та фактично не виконував свої трудовi (посадовi) обов'язки, реалізуючи  свій злочинний  умисел, всупереч  iнтересам  служби не ініціювала вжиття до останнього заходи дисциплінарного та іншого характеру,  в наслідок чого  безпідставно  отримала  на картковий рахунок за період з  липня 2017 по грудень 2018   грошові кошти на загальну суму 48 047,31 грн. Вказаними коштами заволоділа шляхом зняття з наявної у неї банківської  картки АТ «ОЩАДБАНК» за допомогою банкоматiв АТ «ОЩАДБАНК» та розпорядилась вказаними коштами на власний розсуд, чим спричинила Покровськiй мiськiй радi Донецької областi майнову шкоду на вказану вище суму.

У судовому засіданні обвинувачена вину у інкримінованому їй кримінальному правопорушенні повністю заперечила.

Заслухавши обвинувачену, свідків, проаналізувавши докази надані сторонами, суд дійшов  висновку,  що   стороною обвинувачення, на яку у відповідності до ст.92 КПК України і покладено обов’язок доказувати обставини, передбачені  ч.1 ст.91 КПК України,   не надано належних та допустимих доказів, що доводять  поза розумним сумнівом винуватість обвинуваченої  у інкримінованому  їй кримінальному правопорушенні,  а доводи обвинувачення ґрунтуються на припущеннях, що є неприпустимим.

Зокрема, стороною обвинувачення не  було надано  суду докази, що  доводять  обов’язкові  ознаки суб’єктивної сторони інкримінованого кримінального правопорушення,   тобто:   корисливий мотив - спонукання до незаконного збагачення за рахунок чужого майна, та корислива мета - збагатитися самому або незаконно збагатити інших осіб, в долі яких зацікавлений винуватий.

Крім того під час розгляду справи  судом було   встановлено і суперечливу позицію сторони обвинувачення щодо  визначення  потерпілого у даній справі, а саме, Покровську міську раду Донецької області, оскільки із заявою про вчинене кримінальне правопорушення звернулась в.о. голови Родинської міської ради,  у той час як  заява Покровської міської ради про визнання потерпілим в матеріалах  кримінального провадження  відсутня.

Зважаючи на вищевикладене,  Красноармійський міськрайонний суд Донецької області  14 лютого 2022 року ухвалив вирок, відповідно до якого  визнав  Особу  невинуватою  у пред’явленому   обвинуваченні за ч. 2 ст.191  КК України   та виправдав за недоведеності, що в  діянні  обвинуваченої  є склад  кримінального  правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.