flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як ознайомитися з матеріалами справи в суді

29 березня 2018, 09:26

Бувають випадки, коли ви дізнаєтесь, що до вас заявлено позов і призначено судове засідання за вашою участю або, взагалі, вже є заочне рішення суду, яким задоволено позовні вимоги до вас і при цьому ви ні сном ні духом, що це за справа і жодних документів по справі не отримували. Це може бути, наприклад, у тому разі, якщо ви не проживаєте за місцем реєстрації або довгий час були у від’їзді.

У такому випадку перше, що треба зробити – це ознайомитися з матеріалами судової справи, зробивши з них витяги та копії (фотокопії). Після цього радимо негайно звернутись до адвоката, оскільки саме день ознайомлення може бути тим днем, з якого у подальшому судом будуть відраховані якісь важливі для вас процесуальні строки.

 

Куди звертатись для ознайомлення?

         Звернутись необхідно до канцелярії суду, де попросити надати матеріали справи для ознайомлення, назвавши відому вам інформацію по справі, по якій її можна ідентифікувати (як-то номер справи, прізвища позивача та відповідача тощо). У тому разі, якщо у справі вже ухвалено рішення, справа скоріш за все знаходитиметься в канцелярії і вам нададуть її для ознайомлення після написання вами відповідної заяви та перевірки ваших документів. Однак, якщо розгляд справи ще не завершено, її матеріали знаходитимуться у судді, який розглядає справу, про що вам повідомить працівник апарату суду та зорієнтує вас до якого кабінету треба піти. У такому випадку треба знайти відповідний кабінет та звернутися до секретаря судового засідання того судді, який розглядає вашу справу, з проханням надати її для ознайомлення.

 

Якщо вас просять прийти в інший день?

         У такому випадку майте на увазі, що згідно з п. 13.2  Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді Автономної Республіки Крим та вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ Затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України від 17.12.2013року №173 (надалі – Інструкція) передбачено, що ви маєте право знайомитися з матеріалами цивільних, адміністративних, кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення протягом усього робочого дня апарату суду.

 

Чи можете ви ознайомитись з матеріалами справи, якщо 
ви не мали статусу учасника справи, однак судом вирішено 
питання про ваші права та обов’язки?

         Якщо ви не приймали участь у справі і судом вирішено питання про ваші права та обов’язки, ви маєте право ознайомитися з матеріалами такої справи. Для цього необхідно звернутись з відповідною письмовою заявою до апарату суду (попередньо отримавши резолюцію голови суду), обґрунтувавши в заяві, які саме ваші права та обов’язки вирішено судом, та надавши відповідні докази на підтвердження вказаних обставин. Правовим обґрунтуванням у такому випадку буде ст. 8 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 9 Закону України «Про доступ до судових рішень» та п. 13.1. Інструкції.