flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області визнав винним молодшого сержанта міліції у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.115, ч.1 ст.185 КК України

11 жовтня 2018, 14:14

Згідно обвинувального акту Прокуратури Донецької області упродовж 02 грудня 2014 року гр. М. разом із своїми друзями вживали спиртні напої.

Приблизно о 21.00 год. 02 грудня 2014 року гр. М. і один з його друзів знаходились на вул. Шота, 34 в м. Красноармійську навпроти адміністративної будівлі Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8) ДП «Донецька залізниця», де між ними та раніше невідомим їм гр. Х. виникла сварка, в ході якої гр. М. і гр. Х штовхали друг друга, билися.

На шум від цієї бійки вибігли працівники Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8) гр. П. і гр. Д, у присутності яких ця сварка закінчилась і всі розійшлися.

Знаходячись на роботі, гр. Д. вжив спиртні напої і приблизно о 24.00 год. 02 грудня 2014 року пішов у напрямку колишньої букмекерської контори «Фаворіт» (теперішня ТОВ «Лаки-Ленд») на вул. Свердлова, 147 в м. Красноармійську, куди він інколи заходив і грав у лотерею, робивши грошові ставки на футбольні матчі. Біля продовольчого кіоску по вул. Свердлова, 147 в м. Красноармійську він зустрівся з гр. М. та його друзями, які впізнали його як особу з числа працівників Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8), що були присутні під час попередньої сварки, і запропонували йому для примирення разом з ними вжити спиртні напої. З цією метою гр. Д. і гр. М. пішли у 6-й під’їзд житлового будинку по пр. Міра, 16 в м. Красноармійську, де вжили спиртні напої.

Приблизно о 02.00 год. 03 грудня 2014 року гр. Д. і гр. М. направилися в одному напрямку в бік Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8).

Проходячи по пров. Чапаева в м. Красноармійську вздовж будівлі юнацько-дитячої спортивної школи по вул. Леніна, 60, яка розташована на відстані 50 м від будівлі Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8), між гр. М. і гр. Д. на фоні події, яка мала місце раніше поблизу будівлі Красноармійської дистанції колії (ПЧ-8), приблизно о 02.30 год. 03 грудня 2014 року виникла сварка.

Діючи з мотивів виниклих неприязних стосунків до гр. Д. у гр. М. раптово виник умисел на його вбивство.

Реалізуючи свій злочинний умисел, гр. М., знаходячись у стані алкогольного сп’яніння, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання у виді смерті гр. Д., з метою вчинення вбивства, наніс гр. Д. не менш 28 ударів руками і ногами в життєво важливі органи людини-в область голови, шиї, живота та грудей, спричинивши потерпілому тілесні ушкодження у виді поєднаної травми тіла.

Причиною смерті гр. Д. стала закрита тупа травма грудної клітки і живота з переломами ребер справа і зліва, з крововиливами в паренхіму правого і лівого легкого, травматичним розтрощенням правої і лівої частки печінки, з ушкодженням печінкової вени, ускладненої крововиливами у черевну порожнину з розвитком гострої масивної крововтрати.

З метою приховування скоєного кримінального правопорушення гр. М., переконавшись, що гр. Д. не подає ознак життя, перетягнув його труп до каналізаційного колектору, розташованого у дворі будинку № 26 по вул. Шота в м. Красноармійську, та зник з місця злочину.

Крім того, після скоєного вбивства гр. Д., гр. М. побачив на пальці руки гр. Д. золотий перстень і вирішив вкрасти його. З цією метою діючи умисно, таємно гр. М. зняв з пальця гр. Д. золотий перстень, вартістю 895,78 грн., а з його куртки взяв мобільний телефон «Nokia-202», вартістю 700 грн., заподіявши потерпілому матеріальні збитки.

Під час розгляду даного кримінального провадження суд встановив, що мотивом вчинення злочину є раптово виниклі неприязні стосунки, оскільки гр. Д., хоча і не був безпосереднім учасником конфлікту, що стався у гр. М.  з гр. Х., але був фактично спостерігачем, і будучи працівником того ж підприємства, викликав негативне відношення у гр. М. Про наявнісь прямого умислу у обвинуваченого на вчинення умисного вбивства свідчать його дії, а саме, кількість нанесених ударів в життєво важливий орган – печінку, голову, що свідчить про наявність у обвинуваченого мети позбавлення життя потерпілого, він усвідомлював суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачав суспільно небезпечні наслідки таких дій і бажав їх настання.

Проаналізувавши докази в їх сукупності, достатності та взаємозв’язку, суд вважає, що під час судового розгляду доведено, що обвинувачений умисно вбив гр. Д., після чого таємно заволодів чужим майном, а отже судовим розглядом встановлена винуватість гр. М. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.115 та ч.1 ст.185 КК України, за вчинення яких він підлягає покаранню.

Вироком суду від 05.10.2018 року гр. М. визнано винуватим  у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.115, ч.1 ст.185   КК України, та призначено йому  покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Крім того, згідно ст. 54 КК України гр. М. позбавлено спеціального звання молодший сержант міліції.

Вирок може бути оскаржений до Донецького апеляційного суду через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.