flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедливість на першому місці!

08 січня 2019, 11:37

Найціннішим скарбом людства і кожної країни зокрема є діти. Саме вони в своїх руках тримають ключі від нашого майбутнього. Кожна дитина – чистий струмок і щоб він залишався таким, його потрібно постійно підживлювати джерелами любові, ніжності, добра. Але, на жаль, сьогодення українських дітей є зовсім нерадісним: війна, соціальна та економічна незахищеність призвели до того, що діти досить швидко пізнають недосконалість світу, втрачають своє дитинство.

Тому ми, дорослі, повинні захистити їх – нашу надію та майбутнє.

Обізнаність дітей зі своїми правами та обов’язками, мирними способами вирішення спорів, розуміння того, яку роль в цьому відіграє правосуддя, приведе до формування правової свідомості у підростаючого покоління.

Саме з цією метою Красноармійський міськрайонний  суд Донецької області продовжує підтримувати ініціативу Асоціації розвитку суддівського самоврядування в рамках всеукраїнської акції для школярів «Урок справедливості».

20 та 21 грудня 2018 року суддя – спікер   Хмельова С.М.  проводила уроки справедливості з учнями 8 та 9 класів загальноосвітньої школи № 12 міста Покровська Донецької області, 26 грудня 2018 року – захід проведено з учнями 6 класу загальноосвітньої школи № 9 міста Покровська. Під час проведених уроків суддя - спікер розповідала про роль суду в розвитку держави та суспільства, важливість принципу справедливості і рівності перед законом.

Відбулася презентація  мультфільму "Кінь проти Хом’яка", який було відзнято в рамках грантового проекту "Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів" за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя". Під час перегляду мультфільму суддя-спікер не тільки розповідала учням про сутність правосуддя, а й надала можливість кожному проявити самостійність, помислити, подискутувати та винести власне рішення в наведеній ситуації.

Коли зміст конфлікту став зрозумілий учням і ситуація в мультфільмі дійшла до необхідності прийняття рішення, дітлахам було запропоновано висловити свої думки, в результаті чого вони розділилися на дві команди, представники яких наводили доводи та аргументи на підтримання обраної ними сторони. Після довгих та цікавих дискутувань учням було запропоновано переглянути яким чином спір вирішено у мультфільмі.

Неможливо декількома словами висловити позитивні емоції, отримані від спілкування з дітьми.

Завдяки проведеній акції школярі мали можливість відчути себе в ролі справедливих суддів та допомагали героям спеціально створеного мультфільму вирішити спір, що виник між мешканцями лісу.

Наприкінці проведення заходу кожен школяр мав змогу задати свої запитання, на які від судді отримав вичерпні та цікаві відповіді. Як самі учні так і вчителя висловили побажання співпрацювати  в подальшому та проводити аналогічні заходи з метою навчити дітей розуміти та поважати закон, формувати правову свідомість та культуру, що є дуже важливим в розвитку правової держави.

Дякуємо @Асоціації розвитку суддівського самоврядування України за правовуосвіту молоді! 
          «Урок справедливості» ініційовано Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ) за підтримки Ради суддів України (рішення РСУ від 17.09.2018 №59).

Захід здійснено в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Нове правосуддя".