flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повідомлення про втручання в діяльність судових органів.

25 лютого 2019, 11:27

На сайті Donbass.live 20 лютого 2019 року розміщена стаття «Ручные судьи и карманные депутаты: как бандиты пытаются делить власть в Покровске», автором якої зазначена  Галина Добровольская.

            Враховуючи суспільний інтерес, прес-служба Красноармійського міськрайонного суду Донецької області вважає за необхідне надати наступний коментар та звернути увагу суспільства на деякі положення міжнародного законодавства та законодавства України.

            Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

     Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом (ст. 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

            В правовій державі повинен дотримуватися баланс між правом на свободу вираження поглядів та правом на незалежний і неупереджений суд. Така специфіка обумовлена ​​необхідністю виваженого підходу до висловлювань поглядів щодо суду, суддів і правосуддя. Адже вираження поглядів має бути виправдане з позиції захисту громадських інтересів.            Згідно з практикою  Європейського суду з прав людини публікації не повинні ставити під сумнів статус суду як інституту об'єктивного вирішення правових спорів.            Правосуддя є однією зі сфер суспільного життя, яка має свою специфіку щодо обмеження вираження поглядів. У тексті ч. 2 ст. 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод зазначено, що свобода вираження поглядів може бути обмежена для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя.

            Стаття 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що суддя зобов’язаний звернутися з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора.

            Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також фізичні і юридичні особи та їх об’єднання зобов’язані поважати незалежність судді і не посягати на неї.

            Стаття 376 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

            22 лютого 2019 року до Вищої ради правосуддя, Раді суддів України, Генеральному прокурору, керівнику Красноармійської місцевої прокуратури направлена заява судді про здійснення тиску у зв’язку з виконанням нею професійних обов’язків та внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань даних про вчинення злочину, передбаченого статтею 376 КК України за втручання в діяльність судових органів, проведення досудового розслідування по даному факту та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

            Вказана стаття  на порталі Donbass.live містить не достовірну інформацію як щодо стану розгляду резонансних справ так і щодо майнового стану судді. Красноармійський міськрайонний суд Донецької області звертається до порталу Donbass.live з проханням друкувати перевірену інформацію. Крім того, наголошуємо, що Ви маєте можливість отримати коментар  від прес-служби суду щодо розгляду резонансних справ. Контакти прес-служби суду вказані на офіційному веб-порталі Судової влади України.

 

Прес-служба суду.