flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законодавством України передбачено відповідальність батьків за неналежне виконання своїх батьківських обов'язків.

04 жовтня 2017, 15:03

 

Законодавством України передбачено відповідальність батьків за неналежне виконання своїх батьківських обов'язків.

Законом України «Про охорону дитинства» визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці .

Обов’язки батьків висвітлені  в ст. 150 Сімейного кодексу України, згідно якої батьки зобов’язані: виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя та поважати дитину.

Якщо є обов’язки, то є і відповідальність!

За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності, а саме до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Що стосується адміністративної  відповідальності, то статтею 184 Кодекс України про адміністративні правопорушення визначено, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно  статті 180 Кодексу України про адміністративні правопорушення, доведення неповнолітнього до стану сп’яніння його батьками, особами, які їх замінюють, або іншими особами, – тягне за собою накладення штрафу від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так, за період січень – вересень 2017 року Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто 39 адміністративних протоколів за статтею  184 Кодексу України про адміністративні правопорушення та 2 адміністративних протоколи  – за статтею 180 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Отже,  з метою  виконання своїх обов’язків,  батьки зобов’язані забезпечувати   своїм неповнолітнім дітям необхідні умови життя, навчання та виховання як у навчальному закладі, так і поза ним.

Більш детально у "судебно-юридической газете"