flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Військовослужбовця притягнуто до адміністративної відповідальності за самовільне залишення військової частини та порушення правил поводження із боєприпасами

07 лютого 2018, 11:04

Красноармійським міськрайонним судом Донецької області розглянуто матеріали, які надійшли з Військової комендатури м. Покровська Військової служби правопорядку про притягнення до адміністративної відповідальності  військовослужбовця, який проходив військову  службу за контрактом в  якості  водія-заправника  у військовій частині.

Під час розгляду  вказаної справи судом було встановлено, що  01.12.2017 року, близько о 07 годині 00 хвилин, військовослужбовець військової служби за контрактом  старший солдат під час виконання службових обов’язків в добовому наряді в умовах особливого періоду самовільно без дозволу командування частини залишив розташування військової частини, що розташована у м. Покровську. В цей же день о 10 годині 15 хвилин самостійно повернувся до базового табору військової частини. Час відсутності у військовій частин провів на власний розсуд за місцем свого  проживання у  м. Покровську.

Крім того, 01.12.2017 року, близько о 06  годині 55 хвилин, військовослужбовець військової служби за контрактом  старший солдат, перебуваючи у добовому наряді по охороні території військової частини, на КПП посту №4,  в умовах особливого періоду порушив правила поводження із боєприпасами, що становить підвищену небезпеку для оточення, а саме залишив особистий автомат АКС-74 під ліжком поста №4. В результаті чого автомат АКС-74 було привласнено  іншим старшим солдатом.

 У судовому засіданні  військовослужбовець свою провину не визнав, водночас  факт залишення зброї без нагляду та  залишення частини під час  знаходження  в патрулі не заперечував. Та обставина, що на думку порушника, в частині не належним чином  організовано зберігання зброї, не може  виправдовувати дії  військовослужбовця, який в порушення  Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України,   Дисциплінарного статуту Збройних Сил України,   Інструкції про організацію обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 29 червня 2005 року №359,  залишив ввірену йому зброю  без нагляду та покинув територію військової частини, перебуваючи в патрулі.

Постановою Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 22.01.2018 року військовослужбовця  визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч.4 ст.172-11, ч.2 ст.172-19  КУпАП та накладено  на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу  у сумі 4845 грн.