flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Данилів С.В. прийняла участь у спільних комітетських слуханнях, які проходили у Верховній Раді України

18 лютого 2020, 11:00

Головою комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності  до участі у спільних комітетських слуханнях на тему: «Перспективи розвитку, проблематика формування та функціонування інституту присяжних в Україні», які відбувались 12 лютого 2020 року, була запрошена суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області  Данилів Софія Вікторівна.

Порядок денний заходу, організованого та реалізованого спільно із Комітетом з питань правоохоронної діяльності і Комітетом з питань правової політики,  передбачав обговорення актуальних питань реалізації конституційних засад безпосередньої участі народу при здійсненні правосуддя; порівняльний аналіз правової природи, форм і процедур організації та діяльності судів за участю представників народу при здійсненні правосуддя залежно від галузі судочинства; недоліки та проблеми функціонування сучасного інституту суду присяжних і вироблення рекомендацій щодо їх усунення.

Відбулася презентація та експертне обговорення урядових законопроектів щодо удосконалення порядку формування списку присяжних та забезпечення їх участі у здійсненні правосуддя та альтернативних до них законопроектів.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський повідомив, що вже на цій сесії парламент перейде до розгляду зазначених законопроектів у першому читанні.

Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін висловив сподівання, що обом комітетам вдасться вирішити концептуальні питання стосовно того, чи необхідно застосовувати класичну модель інституту присяжних, та зазначив: «Моє глибоке переконання – так. Впевнений, що пряма участь громадян у прийнятті рішень про винуватість або невинуватість особи підвищує не тільки довіру суспільства до системи правосуддя, а й відповідальність кожного громадянина за те, що відбувається в системі правосуддя».

Учасники дискусій зійшлися на думці, що  інститут присяжних здатний значною мірою вплинути на відновлення довіри суспільства до правосуддя, адже зрозумілість процесів, які відбуваються в суді, обізнаність громадськості, підвищення рівня правової свідомості та відповідальності суспільства сприятимуть цьому.

Як відзначив член Вищої ради правосуддя Віктор Грищук, коментуючи результати спільних комітетських слухань, більшість учасників заходу погодилась із тим, що, з урахуванням світового досвіду, наших реалій, наявних ресурсів, викликів та проблем, які вже виникли під час впровадження та реалізації функціонування сучасного інституту присяжних, необхідно виробити відповідні рекомендації, напрацювати законодавчу базу  та повноцінно впроваджувати інститут присяжних в Україні. 

           Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко зауважив, що суд присяжних потребує удосконалення задля підвищення довіри суспільства до судової влади. За його словами, приблизно 1 % учасників кримінальних проваджень не довіряють суду, адже відповідно до даних Державної судової адміністрації України за 2019 рік саме у такому відсотку справ (від загальної кількості розглянутих) згадані учасники заявляли відводи суддям першої та апеляційної інстанцій.

Інша ситуація, наголосив голова ККС ВС, склалася з рівнем довіри тих людей, які жодного разу не були в судах. Коли проводиться опитування саме такої категорії громадян, то вони відповідають, що не довіряють судам. Тому, щоб забезпечити довіру до судів усього суспільства, потрібно, аби громадяни ставали присяжними, брали безпосередню участь у здійсненні правосуддя і розуміли, якою відповідальною справою є ухвалення судових рішень.

«Тобто, на мою думку, стратегічною метою удосконалення інституту присяжних є підвищення довіри, в тому числі й тих громадян, які ніколи не були учасниками судового процесу, на власні очі не бачили, як здійснюється правосуддя», − зазначив Станіслав Кравченко.

Суддя Данилів С.В. надала на комітеті пропозиції від Красноармійського міськрайонного суду Донецької області щодо удосконалення порядку формування списку присяжних та забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя, а також доцільність участі присяжних у цивільному судочинстві.

За результатами обговорення висловлених учасниками слухань пропозицій будуть розроблені рекомендації з метою надіслання відповідним органам державної влади та їх посадовим особам для обов’язкового розгляду та використання у роботі, а також представникам експертного середовища та громадськості.

Із законопроектами №№ 2709, 2709-1, 2710, 2710-1 можна ознайомитися за посиланням https://cutt.ly/xrLqWRU.

 

 

Прес-служба суду